19 februarie, 2010

Mami, vreau desene animate

Cu ani în urmă, înainte să devenim parinţi, televizorul era parte din cotidian, ca spălatul pe dinţi sau asortatul pantofilor cu geanta (se vede că-s mulţi ani de atunci). Ne uitam la emisiunile matinale, serile la documentare pe Discovery (care pe vremea aceea era unul singur) şi la filme întrerupte de reclame. Pisoiul nostru se cuibărea deasupra televizorului, ispitit de căldura tubului catodic, de unde ne privea cu ochi leneşi şi verzi.

Când domnişoara pişcoţel a început să exploreze casa, a fost evident atrasă imediat de cutia cu lumini colorate şi sunete. Dar aflasem deja că ar fi mai bine să nu se uite la televizor deloc până la 2 ani, iar apoi maxim 30 min pe zi până la 3 ani. Aşa că îl ţineam închis până când se culca seara. Din când în când îl lăsam deschis să ascultăm oameni vorbind în limbi străine (pentru formarea deprinderii de a distinge vocale şi consoane diferite de cele ale limbii materne, dar asta e o altă poveste). Ecranul era aproape negru, setat pe alb-negru, cu minimum de brightness şi contrast. Şi aşa am făcut timp de doi ani.

Drept să spun, când am aflat că televizorul e nociv în mica copilărie nu înţelegeam exact de ce. Îmi aminteam cu drag desenele animate cu Mihaela şi cu Miaunel şi Bălănel... Îmi aminteam şi Cartea junglei sau Pisicile aristocrate văzute fragmentat, câte 10 minute, la sfârşit de săptămână.

Am început să caut informaţii ca să înţeleg de ce. Am aflat motivul principal, unul foarte logic: frecvenţa alertă a imaginilor îi ofera copilului mic prea mulţi stimuli artificiali şi ”programează” un creier în formare să reacţioneze diferit la lumea din jur. Ce înseamnă frecvenţă alertă? Am numărat la câte secunde se schimbă cadrul în desenele animate clasice şi în desenele de pe Minimax. Nici unul nu a depăşit 8 secunde. Majoritatea se schimbau la 4-5 secunde. Nimic din lumea noastră nu se schimbă cu o frecvenţă atât de mare. Ba mai mult, nimic din lumea noastră nu se schimbă fără măcar un minim de efort al muşchilor noştri, fie ei şi cei oculari. Când sunt expuşi la avalanşa de imagini mereu în schimbare, neuronii copilului se adaptează şi îl ajută să proceseze, să distingă informaţiile, îl adaptează la lumea în care trăieşte.

Dar dacă ăsta e un proces de adaptare, atunci poate că este bine să expunem copilul, să îl învăţăm să gândească rapid. Unde este problema? Păi problema este ce se întâmplă când oprim televizorul, iar copilul se trezeşte într-o lume care nu îl stimulează la fel de mult. Este o lume care nu îşi schimbă rapid forma, care nu îi oferă bucurii şi tristeţi gata prelucrate şi rezolvări ale tuturor problemelor în 10 minute. Abilitatea unui copil de a raţiona, de a corela, de a sintetiza şi de a reţine informaţii este însoţită întotdeauna de un efort susţinut, de concentrare pe măsura vârstei lui. Încă de la învăţarea culorilor sau chiar a părţilor corpului, se cere un minim efort de memorare Un copil expus din scutece la lumea alertă, colorată şi bidimensională a desenelor animate pentru copii, va fi obişnuit cu stimularea exagerată constantă şi cu satisfacţia imediată. Iar atunci când copilul creşte şi trebuie să se concentreze la mai mult decât bastonaşe, la ecuaţii de gradul unu, comentarii despre Fefeleaga sau conjugarea verbului ”to be”, problemele se acutizează. Când copilul este şcolar şi ştie să îşi aleagă canalul de desene animate, apar problemele de conţinut: violenţa personajelor pe Cartoon Network, atitudinea lor, limbajul, copilul se poate identifica cu eroi care îşi rezolvă problemele prin agresivitate, iar între două desene animate sunt reclamele, majoritatea la alimente şi băuturi pline de adaosuri chimice.

Când mandarinuţa a început să exploreze casa mă gândeam... cum era, fără desene animate până la 2 ani? Sora ei mai mare se uită în fiecare dimineaţă la o jumătate de oră de desene animate. Seara, cam de două ori pe săptămână, se uită la Cenuşăreasa, Pocahontas sau altele asemenea. Deocamdată mandarinuţa nu s-a împrietenit cu televizorul. Nu se uită la ecran, dar nici nu îl ignoră, din când în când se urcă pe comodă şi îl împinge, când aude muzică dansează sau face piruete. Dar aş vrea să o protejez de toate problemele asociate televizorului şi mă găsesc în mare impas. Mămicile cu doi copii, cum faceţi?

7 comentarii:

  1. La noi televizorul sta deschis aproape non stop, ignorand cu desarvasire toate cele de le-ai descris mai sus. Da, stiu, sami fie rusine.

    Dar n-as fi facut asta daca n-as fi observat ca Nora il ignora complet. Merge in surdina si atat, face parte din decor, ca restul mobilierului.

    Ii acorda atentie numai la reclame si la muzica. Iar la reclame nu se uita, propriu zis ci tot muzica o atrage si incepe sa danseze.

    Am incercat sa o fac sa se uite la desene animate, dar nu are rabdare, nu o intereseaza. A, si se mai intereseaza de copii. Pe Travel&living e emisiunea Jon&kate plus 8, adica un reality show despre viata unei familii cu 8 copii. Acolo ce se mai uita, ca aude voci de copii. Si la animalele de pe Animal planet, unde toate felinele sunt pisi si le miauna. Dar la niciuna dintre astea nu se uita mai mult de cateva secunde. Ii atrag atentia, proceseaza, rade cind aude copiii, miauna la lei si apoi isi vede de treaba.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu cred ca problema e chiar atat de grava, decat daca intra-adevar copilul (mic) sta pironit cu ochii in TV. Cele mari ale mele au inceput sa fie interesate (si la inceput doar cate 5-10 min) de desene animate abia dupa vreun an jumate de existenta. Nu mi-am facut un tel din a-l camufla, dar nici nu l-am lasat deschis non-stop. In general l-am pornit pt stiri sau maxim jumatate de ora de animatie in timpul zilei, iar seara ne uitam, noi, adultii, dupa ce se culcau ele. Acum sunt mai maricele, il mai pornim si cat sunt ele prin preajma (dar nu sunt extrem de interesate).
    Cea mica mai prinde si ea cate-un minut doua de privit, dar nici ea nu-i acorda atentie si nici eu nu fac un scop din a o feri cu sfintenie.
    Ce sa zic. Cred ca solutiile drastice sunt f greu aplicabile, desi posibil sa fie uneori de dorit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am expus-o în mod voit pe cea mare la câte o jumătate de oră de Baby Einstein pe zi, aproape programatic, când era mică, citisem despre ele şi credeam (mai cred încă, dar nu mai sunt aşa înfocată) că i-ar face bine. Cadrele se mişcau încet, auzea limbi străine şi chiar a început să numească unele obiecte mai întâi în engleză şi abia apoi în română.
    Cea mică nu prea a fost interesată de Baby Einstein. Copiind-o pe sora ei mai mare în toate, a "ars etapele" şi a ajuns direct la Ariel şi Tinkerbell. Cam la 2-3 zile le pun aşa ceva.
    În rest, televizorul e doar un obiect în casă, stă închis sau pe Mezzo sau, seara când ele oricum se pregătesc de culcare, la câte un sport mai interesant (handbal, patinaj).

    RăspundețiȘtergere
  4. Și noi cam la fel. Seara după ce adoarme. Sau în timpul zilei îl mai las, intenționat, pe Mezzo. Însă mai fur câte-o dimineață pe săptămână de Răzvan și Dani, sau câte-un Mircea Badea, și ea se oprește din ce face la reclame sau muzică.
    Bună idee și cea cu canalele în limbi străine, o s-o aplic.
    Echilbrul e cuvântul, sau vb lui tata „nici prea-prea, nici foarte-foarte”. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. eu nu am televizor dar fetita mea se uita la clipuri pe youtube - acum are pata pusa pe borboletinha si l-ar vedea non stop. Si am facut greseala de a-i pune tom si jerry, ar sta la ele toata ziua. Rade la faze, le recunoaste pe cele care-i plac, cere desene... bine ca vine vara!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi se pare un lucru foarte bun sa nu oferi acces copilului la televizor. Copii din generatia mea, care au crescut fara televizoare sunt mai sanatosi si au un alt mod de a percepe realitate,erau mai putini irascibili si puteau fi indreptati mai usor spre alte activitati care necesita atentie si rabdare. In plus televizorul, chiar si oprit dar nescos din priza emite niste radiatii daunatoare in timp si care creeaza irascibilitate si greuatate in a te odihni noaptea. Am citit si eu aceste lucruri intr-o carte in limba engleza, despre cat de daunator este televizorul, nu numai pt copii, dar si pentru adulti, si ca prin televizor se emit anumite imagini si sunete aparent inperceptibile, in functie de continutul prezentat pe micul ecran, care sunt stocate de creier in subconstient; acestea se numesc informatii subliminale si poti gasi tot felul de informatii despre ele pe internet si in presa de specialitate; informatiile subliminale sunt preluate de ochi,dar neajungand in constient ci in subconstient, "teleghideaza" mintea privitorului sugerandu-i subliminal ce sa faca, ce sa cumepre, ce muzica sa asculte, ce filmea sa vada, ce sa manance, etc. Poate parea incerdibil, dar este adevarat; aceste imagini si sunete subliminale apar in special in timpul reclamelor, de asta, in putinul timp petrecut in fata televizoului, fug de reclame intotdeauna. In anii '70 un avocat a castigat un caz in care reprezenta o persoana alergica la par de animale, care desi nu detinea nici un fel de animal de companie, dupa ce a participat la testarea cu public a unei recalame pentru manacare de animale (de pisici), s-a trezit cumparand de fiecare data cand mergea la mall, mancare pt pisici. Un alt scandal a fost cu cei de la Coca-Cola care foloseau in cadrul unei reclame televizate imaginea subliminala BEA COCA-COLA scrisa pe mai multe panouri, dar care nu era perceptibila de ochiul liber datorita vitezei de succesiune a imaginilor din reclama; cu toate acestea ochiul o ingregistra la nivel de subconstient, declansand adevarate dependente de acest lichid in randul tinerilor. In ziua de azi insa CNA-urile si alte institutii care trebuie sa protejeze privitorii si consumatorii nu mai iau nici un fel de atitudine impotriva celor care utilizeaza informatiile subliminale (care apar in zilele noastre chiar si in filme si in muzica), asa ca datoria de a ne proteja pe noi si copii nostri ne revine in totalitate noua!

    RăspundețiȘtergere
  7. pentru cei care doresc desene animate pentru copii dublate in limba romana la cel mai mic pret de pe piata in format dvd,rog a ma contacta la e-mail si id mess rivelinio_rivelinio

    va multumesc

    RăspundețiȘtergere