17 octombrie, 2009

Si daca mananca prea putin?

In primul rand va rog sa ignorati absenta diacriticelor. Dupa ce m-am laudat ca am invins in lupta cu hachitele computerului, am ramas fara mouse-ul wireless si fara imprimanta. Si cand am inceput sa scriu postarea pentru blog, am vazut ca si diacriticele au plecat dupa ele… Sanatosi sa fim!

Mandarinuta are trei bebelusi prieteni, trei baietei. Cel mai apropiat ca varsta dintre ei, desi nu are pulpitele si falcutele mandarinutei , mananca cu mult mai mult decat ea. Chiar si 200 de grame la o masa! Mandarinuta, in cazurile fericite, mananca 100 de grame. Iar mie mi se pare o mare performanta. Si uitandu-ma la ea am ajuns sa ma intreb: dar daca nu mananca suficient?

Mandarinuta are acum 10 luni si jumatate. Din fericire pentru mine, si ea si dra. piscotel au fost de la inceput peste grafice, medii si procente. Pentru amandoua cumparatul hainutelor a fost o problema. Acum, de exemplu, mandarinuta se imbraca in hainute pentru 12-18 luni. Dar asta nu inseamna, nici pe departe, ca totul e bine si frumos.

Ca mai toate mamicile ma intreb cat exact ar trebui sa manance la varsta ei? Si cum imi dau seama daca ceea ce mananca ii asigura suficiente proteine, vitamine, minerale?

Cel mai important este, cred eu, sa nu ne cramponam de cat a mancat intr-o zi. Fiecare estimare a mea ia in calcul o saptamana intreaga. Timp de sapte zile consecutive, bebelusul mananca diferit: astazi poate refuza fructele, maine mananca legumele, poimaine nu vrea decat lapte… Suma cantitatilor si tipurilor de legume, fructe si carne dintr-o saptamana imi spune mult mai corect daca are o alimentatie corecta si echilibrata.

Si totusi, exista o cantitate “corecta” de alimente? Am incercat sa aflu, dar am aflat in schimb ca nu exista un sablon in care sa se incadreze toti bebelusii. Fiecare dintre ei mananca atat cat trebuie, stie din instinct cand a mancat suficient si spune clar prin semnale evidente: nu vrea sa deschida gurita, isi intoarce capul, se agita in scaunel. Organismul fiecaruia are nevoie de mai mult sau mai putin, dupa tipul de metabolism (ectomorf, mezomorf sau endomorf). Un bebelus cu metabolism intens, ectomorf, va fi mereu subtirel, desi poate va manca mai mult decat altii, pe cand unul endomorf va fi mai rotunjor desi poate va manca mai putin.

Parintii sunt, desigur, intotdeauna responsabili pentru grupele, calitatea si cantitatea de alimente oferite bebelusului, precum si de frecventa meselor. Dar bebelusul ar trebui sa fie cel care decide cat de mult mananca din ceea ce i se ofera. Daca se insista cu alimente peste necesitatile lui, fie va refuza mesele de tot, fie va manca ignorandu-si propriile semnale, doar pentru ca mami e bucuroasa si vrea, instinctiv, aprobarea ei.

Un ghid al Babycenter spune ca, de la 10 la 12 luni, bebelusii mananca, in medie, zilnic:
• o treime de cupa - lactate
• un sfert pana la o jumatate de cupa - cereale
• un sfert pana la o jumatate de cupa - fructe
• un sfert pana la o jumatate de cupa - legume
• o optime pana la un sfert de cupa - alimente combinate
• o optime pana la un sfert de cupa - alimente bogate in proteine
• 100 ml - sucuri (nu citrice)
Se precizeaza si pe site ca sunt doar linii generale, fiecare bebelus mananca dupa propriile necesitati.

Oare cat de mult e prea putin pentru mandarinuta? Cat de mult e suficient? Nu stim, dar incercam sa avem incredere si sa o lasam sa decida singura.

Undeva pe site-ul Dr. Sears citisem o comparatie foarte inspirata. Spunea ca alimentatia solida in primul an este ca si inotul. Cand il ajutam pe copil sa invete sa inoate nu putem nici sa-l lasam singur in apa, dar nici sa il tinem in brate. Trebuie sa ii lasam libertate de miscare si sa il urmarim indeaproape, cu increderea ca va reusi. Sa il lasam sa exploreze, sa experimenteze. Sa fie distractiv, dar sa nu lasam lucrurile sa scape de sub control. Si sa ne bucuram impreuna de progresele lui.

Sa cresteti mari, sanatosi si frumosi!