17 octombrie, 2009

Si daca mananca prea putin?

In primul rand va rog sa ignorati absenta diacriticelor. Dupa ce m-am laudat ca am invins in lupta cu hachitele computerului, am ramas fara mouse-ul wireless si fara imprimanta. Si cand am inceput sa scriu postarea pentru blog, am vazut ca si diacriticele au plecat dupa ele… Sanatosi sa fim!

Mandarinuta are trei bebelusi prieteni, trei baietei. Cel mai apropiat ca varsta dintre ei, desi nu are pulpitele si falcutele mandarinutei , mananca cu mult mai mult decat ea. Chiar si 200 de grame la o masa! Mandarinuta, in cazurile fericite, mananca 100 de grame. Iar mie mi se pare o mare performanta. Si uitandu-ma la ea am ajuns sa ma intreb: dar daca nu mananca suficient?

Mandarinuta are acum 10 luni si jumatate. Din fericire pentru mine, si ea si dra. piscotel au fost de la inceput peste grafice, medii si procente. Pentru amandoua cumparatul hainutelor a fost o problema. Acum, de exemplu, mandarinuta se imbraca in hainute pentru 12-18 luni. Dar asta nu inseamna, nici pe departe, ca totul e bine si frumos.

Ca mai toate mamicile ma intreb cat exact ar trebui sa manance la varsta ei? Si cum imi dau seama daca ceea ce mananca ii asigura suficiente proteine, vitamine, minerale?

Cel mai important este, cred eu, sa nu ne cramponam de cat a mancat intr-o zi. Fiecare estimare a mea ia in calcul o saptamana intreaga. Timp de sapte zile consecutive, bebelusul mananca diferit: astazi poate refuza fructele, maine mananca legumele, poimaine nu vrea decat lapte… Suma cantitatilor si tipurilor de legume, fructe si carne dintr-o saptamana imi spune mult mai corect daca are o alimentatie corecta si echilibrata.

Si totusi, exista o cantitate “corecta” de alimente? Am incercat sa aflu, dar am aflat in schimb ca nu exista un sablon in care sa se incadreze toti bebelusii. Fiecare dintre ei mananca atat cat trebuie, stie din instinct cand a mancat suficient si spune clar prin semnale evidente: nu vrea sa deschida gurita, isi intoarce capul, se agita in scaunel. Organismul fiecaruia are nevoie de mai mult sau mai putin, dupa tipul de metabolism (ectomorf, mezomorf sau endomorf). Un bebelus cu metabolism intens, ectomorf, va fi mereu subtirel, desi poate va manca mai mult decat altii, pe cand unul endomorf va fi mai rotunjor desi poate va manca mai putin.

Parintii sunt, desigur, intotdeauna responsabili pentru grupele, calitatea si cantitatea de alimente oferite bebelusului, precum si de frecventa meselor. Dar bebelusul ar trebui sa fie cel care decide cat de mult mananca din ceea ce i se ofera. Daca se insista cu alimente peste necesitatile lui, fie va refuza mesele de tot, fie va manca ignorandu-si propriile semnale, doar pentru ca mami e bucuroasa si vrea, instinctiv, aprobarea ei.

Un ghid al Babycenter spune ca, de la 10 la 12 luni, bebelusii mananca, in medie, zilnic:
• o treime de cupa - lactate
• un sfert pana la o jumatate de cupa - cereale
• un sfert pana la o jumatate de cupa - fructe
• un sfert pana la o jumatate de cupa - legume
• o optime pana la un sfert de cupa - alimente combinate
• o optime pana la un sfert de cupa - alimente bogate in proteine
• 100 ml - sucuri (nu citrice)
Se precizeaza si pe site ca sunt doar linii generale, fiecare bebelus mananca dupa propriile necesitati.

Oare cat de mult e prea putin pentru mandarinuta? Cat de mult e suficient? Nu stim, dar incercam sa avem incredere si sa o lasam sa decida singura.

Undeva pe site-ul Dr. Sears citisem o comparatie foarte inspirata. Spunea ca alimentatia solida in primul an este ca si inotul. Cand il ajutam pe copil sa invete sa inoate nu putem nici sa-l lasam singur in apa, dar nici sa il tinem in brate. Trebuie sa ii lasam libertate de miscare si sa il urmarim indeaproape, cu increderea ca va reusi. Sa il lasam sa exploreze, sa experimenteze. Sa fie distractiv, dar sa nu lasam lucrurile sa scape de sub control. Si sa ne bucuram impreuna de progresele lui.

Sa cresteti mari, sanatosi si frumosi!

10 comentarii:

  1. Aha, fetele sunt aproape de-o varsta, cam o saptamana diferenta.

    Pana la urma, n-ai spus cit maninca. Dar pot sa-mi dau seama ca Nora maninca putin. Si e mica. E scurta si indesata. Are 67 de cm (nascuta cu 52) si 8 kg (3,560 la inceputuri). E mica. Ii vin hainele de 6 luni.

    Nu maninca deloc carne. Uneori, peste. Dar nu cat sa-i fie de o masa. Alteori, gusta ficat de pui. Nu maninca legume. Doar morcovi si cartofi. Nu pot s-o pacalesc si sa le pasez, pentru ca nu maninca pasat. Deci nu dovlecei, brocoli, fasole, etc. Nu-i plac rosiile. Dar indrageste dovleacul.

    Maninca fructe. Mere, pere, banane. O banana la o masa. Sau doua mere. Sau o para.

    Ii place branza. Casul de oaie sau mozzarela. Iaurtul cu fructe de la humana.

    Ii strecor cereale fie in fructe, fie in iaurt.

    Tot in iaurt ii ascund carnea, dar se prinde repede.

    Maninca paine si biscuiti.

    Sunt constienta ca nu maninca atat si asa cum ar trebui pentru varsta ei. N-am obligat-o niciodata sa manince, n-am indesat-o, nu i-am bagat lingurita pe gat.

    Acum sunt stresata ca nu creste suficient. Trista de-a dreptul. Oricit m-as bucura de progresele pe care le face cu autiversificarea, nu pot sa nu ma amarasc sa vad ca renunta repede la masa. Of.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mandarinuta mananca intre un sfert si o jumatate de castronel la o masa.
    Mie mi se pare ca Nora mananca destul de variat. Multi copilasi refuza carnea, exista si alte surse de fier, proteine si grasimi la fel de sanatoase. Cred ca ai putea sa incerci sa ii dai sa manance putin, dar mai des. Sunt aici o multime de idei interesante:
    http://www.askdrsears.com/html/3/T030800.asp
    Nora, mai repede decat ai crede acum, o sa creasca mare si sanatoasa, in ritmul ei. Copilasii, si cei mai mici si cei mai mari, nu cresc constant, asa cum am crezut eu la prima runda :D Cresc in salturi, invata in salturi, progreseaza in salturi.
    Sa iti povestesc despre dra. piscotel? I s-a potrivit, timp de aproape un an, aceeasi pereche de jeansi. In primavara am cumparat inca o pereche, cu Hello Kitty. Erau cam mari, dar i-am luat ca eram la H&M si erau tare bine lucrati, reglabili in talie si la un pret bun, iar copilului ii sclipisera ochii la pisicuta cu fundita. I-a purtat o singura data, suflecati de trei degete, inainte sa inceapa caldura. De ziua ei a vrut jeansii cu pisicuta. Surpriza, blugii aveau exact lungimea potrivita. Dupa ce nu a crescut nici jumatate de cm de atata vreme, s-a inaltat mai bine de 3 cm intr-o vara!
    Eu as zice, Ale, sa nu fii trista.
    Va pupa fetele!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc. M-ai mai incurajat putin. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru articol! Fetita mea face doi ani si are 10 kg (avea, acum o luna, nu stiu sigur cat are acum). Dar cand am inceput eu diversificarea nu stiam de auto-diversificare, nu stiam ca copilul are dreptul sa refuze, sa decida singur. Sau, poate chiar daca as fi stiut, n-as fi crezut. Acum cred in asta! Dar tot ma doare ca nu papa. Traiesc permanent cu teama ca are ceva si eu nu-mi dau seama ce :((
    Insa incerc sa n-o (mai) fortez, sa-i acord incredere, mai ales ca acum incepe sa si vorbeasca si poate sa-mi spuna daca vrea/nu vrea...Dar nu e simplu! Poarta haine de un an jumate, desi e destul de inalta...Asa a fost mereu...La mine e o lupta permanenta cu mine insami: trebuie sa cred ca e OK, ca ea stie :))

    RăspundețiȘtergere
  5. A, voiam sa intreb ceva: stii cam cat lapte (formula) bea in medie un copil de doi ani? O sa incerc sa caut si pe net, dar m-am gandit ca poate stii tu...

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna mami de Ilana!
    Raspund cu intarziere, de o saptamana ne-am mutat in Tara Mucilor...
    Dra. piscotel a fost o mare bautoare de lapte, la 2 ani bea aproape 1 litru de lapte pe zi. Cantitatea recomandata de APA e 600 ml. Dar, ca de fiecare data, depinde de fapt de la copil la copil.
    Ma bucur tare mult ca incerci sa ii acorzi incredere Ilanei, sa o lasi sa decida ea ce/cat/cand mananca. Nu este usor, dar merita efortul.
    Sa cresteti mari si frumosi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc frumos de raspuns, chiar l-am asteptat! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. cat lapte ar trebui sa consume un bebe de un an si o luna?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna, baitul meu a fost alaptat exclusiv pana la 6 luni, a mancat ce s-a facut placere si acum de 1luna nu mananca nuimic, doar san

    Hemoglobina e critica, Sideremia = 21. deci f anemic si continua sa refuze mancarea. Ce sa fac?


    Are o viroa care nu mai trece cu febra si gat f rosu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Scz, scriu cu stg si cu el atarnat de san

    RăspundețiȘtergere